Half maart 2020 had ik net als vele anderen, van het ene op het andere moment, vrijwel geen werk meer. Er zijn nu wel versoepelingen wat betreft de regels, maar de opdrachten stromen nog steeds niet binnen en als in de herfst die gevreesde tweede golf komt, wachten daar onzekerheid en armoe. Wat ben ik dan blij met de Ruilkring die hier 25 jaar geleden is opgericht! Want binnen dit netwerk hoef je geen geld te hebben om leuke dingen te doen en fijne spullen te krijgen. Binnen de Ruilkring van Den Bosch en omgeving doen ze namelijk van alles voor Niks(en) 🙂
De kring is opgericht door een groepje idealisten, die gelijkwaardigheid en armoedebestrijding hoog in het vaandel hadden staan. Frans Leonard Hummelman, of Flum, zoals hij voor de Ruilkringers heette (want zijn vader heette ook Frans), was de kartrekker. Hij is in 2017, veel te jong, overleden.
Zijn idealen leven gelukkig voort in de Ruilkring waar een nieuwe kerngroep vandaag de dag de kar rijdende houdt. Joop is één van hen. Zij was na de oprichting de eerste die zich aanmeldde bij de Ruilkring en werkt momenteel aan een nieuwe website: www.ruilkringdenbosch.nl. ‘Als deelnemer van de Ruilkring heb je wel een beetje creatieve geest nodig’, zegt Joop. ‘Iedereen binnen de Ruilkring is een soort van ondernemer’.
‘De Ruilkring is een minimaatschappij en een duurzame manier van omgaan met spullen en met elkaar’, dat zegt Jan. Hij coördineert alles rond Cyclos, het digitale ruilsysteem van de kring; een soort marktplaats waarbinnen je Niksen kunt overmaken.
De Niks is het ruilmiddel dat er gebruikt wordt, je zou de Niks ook een ‘uitgestelde tegenprestatie’ kunnen noemen. ‘In het begin werkten we met cheques’, vertelt Lisette. Samen met Jane is zij verantwoordelijk voor de communicatie binnen de Ruilkring. ‘Iedereen doet waar die goed in is en wat ie leuk vindt, dat is zo waardevol.’ Voor een dienst van een uur is het advies, dat de deelnemers elkaar 15 Niksen vergoeden. Er is wel een maximum- en een minimumsaldo vastgesteld. Doel hiervan is dat deelnemers niet heel rijk of heel arm kunnen worden en dat ze wel in beweging blijven met ruilen. Voor Lisette zit de meerwaarde van de Ruilkring ook in het feit dat deze manier van handelen je horizon verbreedt. ‘Je ontmoet allerlei mensen die je anders nooit zou ontmoeten.’
De Ruilkring in één zin:
Joop: Een groep mensen in Den Bosch en Omstreken die met elkaar ruilen.
Jan: De Ruilkring; dat is nabuurschap beleven door heel Den Bosch en Omgeving!
Lisette: Van ruilen komt glimlachen 🙂
Woon je niet in de buurt dan kun je hier informatie vinden over wat er zoal bestaat aan Ruilkringen ofwel LETs-systemen in Nederland en in Vlaanderen.
Van ruilen komt namelijk meestal toch echt wel… glimlachen!
PS
Leden van de Ruilkring kunnen de lessen bij Voor Mekaar volgen voor Niks(en)Â