Zingen is heerlijk. Tijdens de zanglessen ervaar je dat je met minder moeite klankvoller kunt zingen. We gaan aan de slag met ademhaling, zangtechniek en interpretatie en we gebruiken daarbij de muziek die jij graag zingt.
Docent Rhea studeerde zang bij Cora Canne-Meijer aan het conservatorium van Amsterdam. Ze zingt voornamelijk klassiek, musical en met enige regelmaat een smartlap.
In het gastenboek schreef een leerling: “…Rust en zelfverzekerdheid straal je uit tijdens de lessen maar ook weet je creatief en tevens doelgericht om te gaan met de onzekerheden van de leerling, ik dus, die zo graag steeds beter wil zingen. Wat heb je mij veel geleerd, wat leer je mij veel, wat heb ik veel bereikt en ……. Wat blijft het spannend om steeds weer opnieuw dingen te ontdekken…”.
Je bent van harte welkom om een proefles te nemen.
Mail voor een afspraak naar info@rheaknipscheer.nl.
Informatie over de leskosten.
En dan nog wat, namelijk:
Citaten over de weldadige werking van zingen en muziek in het algemeen:
1858, Ferdinand Sieber:
De zang is de toonkunst-taal van ons innigste leven, de uitdrukking van wat wij gevoelen in woord en toon.
1887, Carl Seiffert:
De verscheidenheid en de kracht der aandoeningen, die de muziek in ons opwekt, geven ons grond haar oorsprong in iets hogers te zoeken. Wij kunnen meer kracht van gevoel samenvatten in een enkele muzikale toon dan in vele bladzijden schrift.
1919, Hazrat Inayat Kahn:
‘De stem is de uitdrukking van de geest, zij weerspiegelt de diepere gedachten en impressies van de ziel.’ ‘Muziek drukt het perfecte uit en is vormloos, het is geen beeld, geen woord en gaat daarom voorbij het denken rechtstreeks naar het hart.’
1992, Jonathan Goldman in zijn boek ’Genezende klanken’;
De menselijke stem schijnt de meest creatieve schepper te zijn van geluidsfrequenties die gekoppeld kunnen worden aan intentie; VISUALISATIE + VOCALISATIE = MANIFESTATIE …We kunnen ons de mystieke en heilige kracht van het geluid weer toe-eigenen en het aangeboren vermogen van onze stem, als buitengewoon instrument voor gezondheid en welzijn, herontdekken.
Stichting Muziek Promotie Nederland:
Muziek maken levert een bijdrage aan onthaasten en tegengaan van stress. Het heeft een positieve invloed op sociale en emotionele vaardigheden. Bij musicerende kinderen stijgt het intelligentiequotiënt…. Bij musicerende mensen zijn de linker- en de rechterhersenhelft sterker met elkaar verbonden dan bij anderen. Oorzaak is dat musiceren de neuronen activeert, waardoor er minder afsterven en er betere verbindingen ontstaan. Dat bepaalt uiteindelijk de intelligentie.
Website van de Vrienden van het Lied:
Zingen kan iedereen! Zingen is communiceren. Communiceren vanuit je gevoel en je creativiteit. Met andere mensen, met baby’s en kinderen, met God en met de natuur. Op school, in de kerk, op straat, tijdens een wandeling of op een podium, overal geven mensen uiting aan hun diepste gevoelens door te zingen. Grootschalig of in klein verband. Professioneel of uit liefhebberij. De stem is het enige instrument, waarbij tekst en muziek direct met elkaar in contact zijn.
2001, Spits: ‘Muziek maakt net zo gelukkig als seks’
blijkt uit Australisch onderzoek; muziek maakt gelukkig. Wetenschappers hebben ontdekt dat muziek systemen in de hersenen in werking stelt die zorgen voor een gelukzalig gevoel. Het zijn dezelfde hersenstructuren die reageren op voedsel en seks. Deze worden dus ook geactiveerd door muziek.
2002, Metro: ‘De smartlap als therapie’
Muziek prikkelt. Het brengt herinneringen naar boven en bepaalt stemmingen en emoties. Maar muziek kan ook op natuurlijke wijze bijdragen aan de genezing van het menselijk lichaam en de psyche. Om die reden maken steeds meer zorgverleners in Nederland gebruik van de helende klanken van de xylofoon, de drum of de stem. Uit onderzoek van de Britse wetenschapper Jenkins, verbonden aan het Royal College of Physicians, is gebleken dat muziek, en vooral het werk van Mozart, een helende werking kan hebben op epilepsie. Wetenschappers van het Duitse Medical Schools Department of Neuroradiology in Hannover ontdekten dat muziek het aantal stresshormonen, de bloeddruk en de hartslag verlaagt.
2008, nu.nl: ‘Zingen is gezond’
Zingen is goed tegen stress en verhoogt de weerstand. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Frankfurt. Voor het onderzoek werden leden van een koor gevraagd bloed af te staan. Hun bloed werd onderzocht en daaruit bleek dat de concentratie immuunglobuline A (proteïnen die als afweerstof werken) en de hoeveelheid cortison (een hormoon tegen stress) toenemen bij het zingen. Door te zingen wordt ook de adem gestimuleerd en dat is goed voor de bloedsomloop. Ook het plezier in het zingen werkt stress-verlagend.
2015, Volkskrant: ‘Zingen kalmeert’
Wat menig ouder al aanvoelde, is nu wetenschappelijk aangetoond: zingen werkt beter om een baby te kalmeren dan praten. Na een liedje bleven de jonge kinderen gemiddeld twee keer zo lang rustig. Bij het experiment, gepubliceerd in Infancy, zaten ouders achter hun kinderen. Zo voorkwamen de onderzoekers dat ook oogcontact of gezichtsuitdrukkingen de baby’s konden kalmeren. De Canadese proefpersoontjes luisterden bovendien naar bandopnames van een pratende of zingende vrouw in een voor hen onbekende taal: het Turks. Ook het herkennen van het liedje of de stem van de zangeres speelde dus geen rol. Volgens de onderzoekers doen ouders er goed aan meer te zingen voor hun baby’s.
2015, nu.nl: ‘Samen zingen versnelt ontstaan van vriendschappen’
Mensen die samen zingen, bouwen relatief snel een sociale band op, zo blijkt uit een nieuwe studie. De deelnemers aan een zangcursus voelen zich na een maand al veel meer met elkaar verbonden dan mensen die samen een cursus creatief schrijven volgen. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Oxford in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Science. Het onderzoek suggereert volgens hoofdonderzoeker Eiluned Pearce dat gezamenlijk zingen het ontstaan van vriendschappen versnelt. “Door te zingen breek je het ijs en komt het proces van sociale binding eerder op gang”, verklaart ze op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science. Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat in het brein van zingende mensen opvallend veel van het ‘knuffelhormoon’ oxytocine wordt aangemaakt, een stof die verbinding met anderen zou stimuleren. Pearce vermoedt dan ook dat zingen in de loop van de evolutie veel door mensen is gebruikt om sociale verbanden aan te gaan. “Het is goed voorstelbaar dat onze evolutionaire voorouders bepaalde zangrituelen gebruikten om zich in groepsverband sneller aan elkaar te verbinden, zodat ze daarna samen activiteiten konden ondernemen zoals jagen.” Pearce hoopt mensen met haar bevindingen te inspireren om ook in deze tijd sneller tot elkaar te komen. “Misschien zouden we aan het begin van een nieuw schooljaar of voor een zakelijke bespreking in groepsverband moeten zingen zodat er betere sociale relaties ontstaan.”
2016, AD.nl: ‘Samen vals zingen in opmars’
Ze klinken collectief zo vals als een kraai en toch zijn ze razend populair. De koren voor mensen die absoluut niet kunnen zingen. Nederland had al het koor ‘Geen gehoor’. Engeland heeft nu het ‘Tuneless Choir’. De Engelse Nadine Cooper kwam onlangs op het idee om een koor te beginnen voor mensen die niet kunnen zingen. ,,De voordelen van zingen zijn overduidelijk”, zegt zij in de Engelse pers. ,,Er komt endorfine vrij waardoor je je goed voelt. Zingen in een koor versterkt dat.” Volgens Cooper is zingen, zelfs als het vals is, goed voor van alles. ,,Het verlaagt stress en depressieve gevoelens. Toen ik elf was legde mijn muziekleraar zijn hand op mijn arm en vertelde mij dat ik op moest houden met zingen. Ik was de muziekbeleving voor anderen aan het verpesten. Sinds die tijd heb ik zingen in het openbaar vermeden, maar ik heb nu het gevoel dat ik veel gemist heb.”
Lang verhaal kort; maak muziek, ZING!
Voor informatie over zanglessen bij Voor Mekaar mail naar info@rheaknipscheer.nl